رتینوپاتی دیابتی امسال هم سازمان بهداشت جهانی و هم وزارت بهداشت ایران، توجه ویژهای به موضوع دیابت نشان دادهاند. حتما میدانید که افراد دیابتی قادر به مصرف و ذخیره سازی مناسب قند نیستند؛ در نتیجه سطوح بالای قند خون باعث صدمه به عروق مختلف، از جمله شبکیه چشم آنها میشود. شبکیه لایهای عصبی در عقب کره چشم است که امواج نورانی را دریافت و تصویر اشیاء را به مغز ارسال میکند. در علم چشم پزشکی آسیب عروق شبکیه
«رتینوپاتی دیابتی» نامیده میشود.
این عارضه به دو دسته
«بدون رگ زایی» و
«با رگ زایی» تقسیم میشود. نوع اول در مراحل اولیه رتینوپاتی بروز میکند و در این حالت ترشح خون یا مایع از عروق باریک شبکیه، باعث تورم و رسوب اگزودا در این ناحیه میشود. این عارضه تا زمانی که در ناحیه مرکزی شبکیه «ماکولا» تشکیل نشده باشد، تاثیری در بینایی ایجاد نمیکند.
نوع دوم متاثر از ظهور رگهای جدید در شبکیه است. این عروق جدید نه تنها قادر به تامین خون مورد نیاز شبکیه نیستند بلکه به دلیل ساختمان غیرطبیعی و محل قرارگیری می توانند موجب خونریزی و ایجاد کشش بر روی شبکیه و جداشدگی آن شوند.
راه تشخیص
بررسی اثرات دیابت بر چشم ها تنها از طریق معاینه های دقیق چشم پزشکی ممکن است؛ حتی قبل از آنکه دید تحت تاثیر قرار بگیرد. چنانچه چشم پزشک متوجه علایم رتینوپاتی شود آزمایشهای اختصاصی تجویز می کند یا از روش عکسبرداری OCT کمک می گیرد.
روش درمان بهترین راه درمان، جلوگیری از پیشرفت بیماری با کنترل دقیق قندخون است. در صورت وجود فشارخون بالا یا مشکلات کلیوی درمان همزمان نیز توصیه می شود. چنانچه رتینوپاتی همراه با رگ زایی و گلوکوم «آب سیاه» ناشی از آن باشد ممکن است متخصص به جراحی لیزر متوسل شود. تزریق داخل چشمی داروها و جراحی ویترکتومی از دیگر اقدامات درمانی محسوب میشوند.این اعمال در
کلینیک چشم پزشکی آبان انجام می شود.